Jag kom i kontakt med meditation när jag fick utmattningssyndrom, med andra ord ”jag gick in i väggen”. Det hände under en period då jag sov väldigt lite och hade en väldig hög arbetsbelastning. Jag kände en väldig hög inre stress hela tiden.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Jag insåg omedelbart när jag blev medveten om min utmattningssyndrom att jag var tvungen att prioritera min hälsa och ta hand om mig.
När jag pratade med mina vänner och undersökte olika sätt till att stressa ner så kom ofta meditation upp. Jag kände till meditation men blev överrumplad av hur många olika metoder av meditationer det fanns.
Jag försökte mig på några i min ensamhet men tappade snabbt fokus. Det kändes svårt. Jag visste inte om jag gjorde rätt eller fel.
Till slut bestämde jag mig för att gå en kurs i meditation och det blev Transcendental Meditation. Men även efter att jag gått kursen så kände jag mig fortfarande osäker på om jag gjorde rätt.
Vad är meditation?
Meditation är en kombination av olika tekniker som hjälper dig att finna inre ro i sinnet genom att man fokuserar på ett objekt eller en tanke eller där man medvetet försöker vara tom i tanken.
Vad skiljer meditation från mindfullness?
Mindfullnes är typ av meditation där det går ut på att du är fullt närvarande och medveten om vad du upplever i stunden.
Vad skiljer meditation från sömn?
När du mediterar så är du fullt medveten om din omgivning och om dina tankar. Meditation är ett aktivt val. Medan sömn är något som händer naturligt utan ansträngning och där du hamnar i ett omedvetet tillstånd.
Olika former av meditation?
Det finns många olika varianter av meditationer. Här några av det vanligaste meditationerna. Du kommer att märka att de påminner om varandra och att de har gemensamma nämnare.
Transcendental Meditation
Transcendental Meditation utvecklades av Maharishi Mahesh Yogi och som går ut på att man upprepar ett mantra tyst för sig själv under 20 minuter, två gånger om dagen.
Mindfulness Meditation
Mindfulness är en typ av meditation där du är fullt närvarande och medveten om vad du upplever i stunden genom dina fem sinnen. T.ex. när du sitter och äter så är du medveten om allt som berör kroppen, alla dofter och ljud runt omkring dig.
När du för maten in i munnen så känner du temperatur, doft, smak och konsistensen av maten. Du kan särskilja ingredienserna i munnen. När du sväljer så kan du följa och känna hur det känns när maten förs ner till magsäcken.
Mantrameditation
När du utför mantrameditation så upprepar du en eller flera meningar under hela meditationen. Det kan vara en mening där du vill ändra ditt sätt att tänka om dig / prata med dig själv.
Jag själv har lidit av bluffsyndrom (Impostor syndrom) där jag tvivlat på min egna förmåga. Numer känner jag inte av det lika mycket. Men det finns där.
Jag använder mig ofta av mantrameditation under dagen. Numera sker det omedvetet.
Jag kan komma på mig själv visualisera en bild och upprepa följande ord när jag vill uppnå något, ”jag vill, jag kan, jag ska”. Eller när jag tränar ”jag blir friskare, starkare och yngre för varje gång”.
Guidad Meditation
Under en guidad meditation så följer du någon som visualiserar övningen åt dig från början till slut. Denna typ av meditation är bra för nybörjare.
Andningsmeditation
Andningsmeditation är några av mina favoriter. Den det är en typ av guidad andning. Även här finns det olika varianter. En variant jag använder ofta är när jag lyssnar på lugna jämna taktslag och andas in på t.ex. fyra och andas ut på fyra.
Rörelsemeditation
Rörelsemeditation är en form av meditation som inkluderar mindfullness, rörelse och andning. Rörelsemeditation passar de som har svårt att sitta still.
Detta är också en av mina favoriter. T.ex när jag promenerar eller är ute och springer så gör jag rörelsemeditation. Jag försöker snabbt hitta en gemensam rytm mellan min andning och mina steg. Jag räknar stegen som det tar att andas in djupt samtidigt som jag känner hur luften förs in i lungorna. Och så gör jag samma sak när jag andas ut, jag räknar stegen och känner hur luften lämnar mina lungor.
Qigong
Qigong är en kinesisk form av meditation som inkluderar mindfulness, rörelse och andning.
Andra aktiviteter som kan vara väldigt meditativt.
- Att sitta vid en eld och titta hur flammorna rör sig.
- Att ligga ute i naturen och titta på hur molnen rör sig.
- Att blunda och lyssna på klassisk musik.
- Att titta på när konstnärer skapar.
- Att färga mandalas.
Hur påverkas kroppen av meditation?
Genom fMRI så har man studerat hur hjärnan beter sig under en meditation.
Hjärnan är plastisk vilket innebär att den kan ändras och utvecklas. Hjärnan skapar kopplingar mellan neuronen (hjärnceller) i ett stort nätverk. Ju mer du utför en aktivitet desto mer utvecklas den delen av hjärnan som aktiveras.
På samma sätt som när du tränar din motorik när du öva på att jonglera tre bollar så tränar du hjärnan när du mediterar.
Hjärnan består av vit materia och grå materia. Studier av vit materia har visat att grå materia ansvarar för att kommunicera mellan går materia. Grå materia är där all bearbetning pågår. Studier har visat att meditation leder till att den grå materia ökar i områden relaterade till emotionell reglering, självmedvetenhet och kognitiv funktion.
Detta innebär att vid regelbunden meditation så kan det leda till att:
- Meditation förbättrar exekutiva funktioner som beslutsfattande, problemlösning och planering.
- Meditation ökar emotionell stabilitet och minskad reaktivitet till negativa händelser.
- Man blir bättre medveten om sig själv och sin omgivning.
- Meditation stillar ditt parasympatiska system, dvs ditt ”fight or flight” beteende.
När är bästa tid att meditera?
Det finns flera tillfällen under dagen som du kan meditera. Många tycker om att göra det på morgonen när man vaknat då sinnet fortfarande är lugn och ”tom” från andra tankar. När du vaknar, istället för att titta i din telefon så kan du ägna 10-20 minuters meditation.
Åker du kollektivt så kan du blunda och vara ”mindful”. Antingen så kan du lyssna utan att döma eller kritisera allt som händer runt om kring dig. Eller fokusera på din andning. Så fort du kommer på dig att dina tankar har ”vandrat bort” går du tillbaka till att tänka på din andning.
Aldrig mediterat tidigare eller inte fått det att funka?
Bestämd dig för att börja meditera. För att skapa en bestående vana så är det viktigare ATT du gör något snarare HUR MYCKET du gör.
T.ex. Ska du meditera på morgonen när du vaknar. Sätt dig upp i sängen. Blunda och andas lugnt och avsiktligt så många andetag som du har bestämt dig. Allt över det är en bonus du ger dig själv.